Kritik

Tolkning av samtidskonst

Lisa Lundgren – Drömmare, dåre.., Galleri Cora Hillebrand

Galleri Cora Hillebrand, Göteborg, 2024.09.20-2024.10.13

Inför Lisa Lundgrens måleri känns livet skört. I verken som nu hänger på Galleri Cora Hillebrand har Lundgren slagit upp tält i en suggestiv tillvaro.

Måleriet är dovt och stramt. På galleriet hänger en större målning, En annan dag, föreställande mörka hussiluetter sida vid sida med tält i färg på ett fält, längst ner i hörnet finner vi en gravsten. De fyra mindre målningarna föreställer mer färgglada tält. Himmeln och dess sol och måne har skeva färger, som gul himmel och svart sol.

Vad det är som händer inuti tälten är oklart, och det ger dem en spänning i all sin enkelhet. Det okonstlade draget i vissa av Lundgrens målningar och tältens färgglada uttryck får mig att tänka på ett barns dröm om att cirkusen kommer till stan. Kanske till och med den frihetstörstande – och även naiva? – drömmen om att ta sitt pick och pack och följa med.

Utställningstiteln, Drömmare, dåre.., antyder att det är något overkligt och lite ogenomtänkt som sker framför våra ögon. Det tillfälliga i tältets natur gör dem intressanta och flyktiga. Med ett tält är det möjligt att packa ihop och fara vidare utan att behöva se sig över axeln. Känslan av att det mesta är möjligt infinner sig, men det är också en osäker och temporär tillvaro.

Målningarna rör sig mellan det lättsamma och det mörka, både i uttryck och färgval, och ger dem en rogivande men ändå kuslig ton. Är det lugnet före stormen vi får bevittna? I En annan dag är det dova färgerna som antyder att stormen är annalkande och i de mindre får de skeva färgvalen mig att se järtecken. Vad händer härnäst?

Jag påminns om Blå Tågets låt om Vädersolstavla som hänger i Storkyrkan i Stockholm;

”Över människorna som trott att själva staden var nervös,

Satt en vädersol och bågnade, ett järtecken i skyn”

Lundgrens målningar blir en påminnelse om att livet är bräckligt och provisoriskt. Vad som helst kan hända, och mycket kan vänta under tältduken. Inte nödvändigtvis onda ting, men oförutsägbara händelser avlöser varandra vare sig vi vill eller inte. Vi har nog inte något annat val än att följa med och kliva in i ovissheten.

Henrik Schedin